عسل طبیعی و مصنوعی
عسل طبیعی و مصنوعی

عسل طبیعی و مصنوعی

عسل طبیعی

عسل طبیعی دارای خواص بسیار زیادی است که همواره مورد توجه سود جویان بوده و با تولید عسل تقلبی درآمد زیادی نصیب آنان می شود . گاها دیده شده عسل را با تغذیه مصنوعی زنبوران با ترکیب شیره انگور و توت یا آب و شکر تهیه می کنند و آن را به جای عسل طبیعی به فروش می رسانند. عسل تقلبی دارای هیچ عطر و طعم مطبوعی نبوده و گاها برای بدن مضر است و عسل دارای خواص گلهای مختلف نیست و در سیستم استاندارد عسل جز عسل های طبیعی طبقه بندی نمی کنند .
در یک سری از مناطق دنیا عسل را به روشهای مختلف با شکر و یا گلوکز مایع ترکیب می کنند که این یک نوع تقلب در استحصال عسل به حساب می آید.
این فعالیت در آمریکا نیز انجام می شده است ، دولت آمریکا در سال 1926 در فصل مقررات مربوط به دارو و غذا یک ماده تنبیهی برای آن وضع کرد . بر اساس این ماده مخلوط کردن عسل یا هر نوع ماده قندی دیگر برای فروشنده جرم حساب شده است و جریمه سنگینی دارد .

در کشورهای پیشرفته و کشور ما ایران عسل به شهد گلها نسبت داده می شود ، که می بایست زنبور عسل پس از تغذیه از گیاهان مختلف ساخته باشد . در صورتی که زنبوری به جای شهد گلها از شکر یا قند سفید تغذیه شده باشد فرآورده تولید شده را نمی توان عسل نامید . زنبوران عسل دارای قوه تشخیص قوی ای در  انتخاب گلهای مفید از غیر مفید را دارند. آنها با علاقه فراوان سراغ تمام گیاهان طبی و گلهای شفا بخش می روند و عصاره ذی‌قیمت این گلهای قشنگ و مفید را گرفته و به بهترین شکل در اختیار ما قرار می دهند.
عسل تولید شده توسط زنبور عسل کاملا طبیعی و سرشار از مواد غذایی و حیات بخش بوده و بسیاری از نیاز های غذایی و معدنی بدن انسان را تامین می‌کند ، زیرا که تمام عناصر و املاح و ویتامین هایی را که گل فراهم می کند و زنبور می پروراند و آن را قابل جذب در خون می سازد را دارا می باشد .

عقاید و باورهای نادرست در مورد طبیعی یا مصنوعی بودن عسل

در مورد طبیعی یا مصنوعی بودن عسل و طرز تشخیص آنها از یکدیگر عده ای عقیده دارند عسل وقتی که متبلور ، کدر و ته نشین گردد تقلبی است و عسل سالم و طبیعی همیشه صاف و شفاف باقی می ماند و وقتی که عسل خریداری شده پس از مدتی کدر و ته نشین ( شکری زده ) شد ، ناراحت شده و به فروشنده اعتراض می کنند . این هم از نظریه ها و عقاید غلطی است که در کشور ما رایج است .
مصرف کننده ایرانی عسل خوب ، خالص و طبیعی را عسلی می دانند که رنگش کهربایی تیره یا همانند عقیق باشد ، سفت بوده و اصطلاحا کش بیاید ، اگر 24 ساعت در یخچال گذاشته شود شکرک نزند ، اگر قاشقی از آن برداشته شود قطراتی که سرازیر می شود به صورت باریکه ای ممتد باشد و قطع نشود . عده ای هم تکنیک های خاصی را برای شناسایی توصیه می کنند که پایه و اساس آن معلوم نیست مانند کبریت گرفتن کنار عسل ، ریختن چند قطره روی روزنامه و …
هیچ کدام از این عقاید ، نظریات و تصورات ارتباطی با عسل از نظر طبیعی یا مصنوعی بودن و همچنین شکرک زدن آن نداشته و ندارد و از نظر عسل شناسان و علم تغذیه بطور کلی مردود است .
لازم به ذکر است که تشخیص عسل طبیعی و مصنوعی به کمک انگشت ، قاشق و یا مزه و غیره غیر ممکن بوده و فقط به عهده آزمایشگاه و دستگاهی به نام رفراکتومتر می باشد .

رنگ عسل

عسل بر حسب اینکه متعلق به کدام منطقه و کدام گل باشد رنگش متفاوت است . دامنه طیف رنگهای عسل از سفید به انواع زرد ( زرد نارنجی ، زرد مایل به سبز طلایی ) کهربایی ، عقیقی مایل به قرمز و حتی قهوه ای متغیر است .
عسل اقاقیا به رنگ سفیدی می زند ، عسل بهار نارنج زرد طلایی است ، عسل جنگلهای مازندران زرد مایل به سبز ، عسل آویشن عقیقی قرمز ، عسل کاج جنگلهای اروپا متمایل به قهوه ای می باشد . همه اینها عسل خوب و طبیعی هستند اما به خاطر گلی که زنبوران از آن تغذیه کرده اند رنگشان متفاوت است پس این باور غلط است که عسل خوب رنگ تیره دارد .
رنگ ، بو و طعم عسل تا حدودی به هم مربوط هستند در حالی که می توان رنگ عسل را به طور علمی و دقیق اندازه گیری کرد. بو و طعم آن قضاوتی نظری است ولی به هر حال از نظر مصرف کننده خصوصیات مهمی می باشند . بسیاری از طعم های عسل که در یک منطقه جالب و خوب تلقی می شود در منطقه دیگر ناپسند است.

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود:

روش تشخیص عسل طبیعی و مرغوب

آیا تنها عسل طبیعی و با کیفیت، عسل زنبورهای وحشی می باشد