مشخصات یک صبحانه خوب چیست
مشخصات یک صبحانه خوب چیست

مشخصات یک صبحانه خوب چیست ؟

همه جا می شنویم صبحانه وعده غذایی بسیار مهمی می باشد و باید برخی مواد غذایی حتما در آن وعده میل شود . از نظر شما یک صبحانه خوب چه مشخصاتی دارد؟

وعده غذایی صبحانه اهمیت خاصی دارد چرا که بعد از 7 الی 10 ساعت ناشتا بودن آن را مصرف می کنیم و برای بیماران مبتلا به دیابت باید در زمان و مقدار مناسب سرو و مصرف شود. پروتئین یکی از مهمترین گروه های غذایی است که حتما باید در وعده غذایی صبحانه گنجانده شود. مواد غذایی همچون پنیر، تخم‌مرغ و غلات دارای پروتئین است . از دیر باز در فرهنگ غذایی صبحانه ایرانیان که شامل نان ، عسل ، پنیر و گردو و البته چای بوده است که از نظر متخصصان تغذیه این الگو یكی از بهترین الگوها برای وعده صبحانه است كه در دنیا وجود دارد.
در جامعه غربی‌ سوسیس و كالباس و تخم‌مرغ می‌خورند كه بسیار چرب است و به مرور باعث چاقی و مشکلات قلبی- عروقی می‌شود.

برای مصرف پنیر صبحانه ، پنیر سفید یا پنیر تبریز یا لیقوان باشد بهتر است. از انواع مختلف تازه پنیر استفاده كنید چون ما پنیر كهنه هم داریم. البته در پنیر تبریز و لیقوان برای جلوگیری از تب مالت و آلودگی‌های میكروبی ، پنیر را در آب نمك نگهداری می‌کنند و مشکل اعظم این پنیرها این است كه میزان تیرامیدشان بالا است . تیرامید ماده‌ای است كه باعث سردردهای بدون دلیل در بسیاری از افراد می‌شود.
پس بهتر است پنیر تازه‌ای تهیه كنید و از مصرف پنیرهای فراوری شده و خامه‌ای یا انواعی كه در ترکیبشان فلفل، گوجه‌فرنگی، گردو و … دارند، خودداری كنید زیرا عمدتا این نوع پنیرها چربی فراوانی دارند. از میان نان‌ها نیز بهترین نان‌های سنتی، سنگك و بربری هستند. البته بهتر است بعد از خریداری این نان‌ها را به اندازه كف دست برش دهید و در فریزر بسته‌بندی كنید و در هربار مصرف كمی از آنها را گرم كنید.

باید به این نکته توجه کنید که نباید رنگ نان تیره شود چرا که در این صورت آكریلامید كه دارای تركیبی سرطان‌زاست در نان ایجاد خواهد شد. نان‌های سبوس‌دار حجیم صنعتی نیز جزو نان‌های مناسب برای صبحانه هستند و تا حد ممكن، بهتر است از مصرف نان لواش و تافتون در صورتی كه نان‌های یاد شده در دسترس هستند خودداری كرد. این نان‌ها به‌خصوص برای افراد مبتلا به دیابت و اضافه‌وزن توصیه نمی‌شود بنابراین، سعی کنید نان تازه بخرید اما اگر نان بیات بود، قبل از مصرف، حتما آن را گرم كنید تا سفتی نان كمتر شود و نشاسته آن قابل‌هضم و جذب‌تر باشد.
طبق تحقیقات انجام شده اگر نشاسته غذایی كهنه و بیات شود، عملا قابل‌ استفاده نیست اما وقتی گرم می‌شود مجددا قابل‌استفاده خواهد بود. اما در مورد چای. ما به طور سنتی چای سیاه می‌نوشیم. البته چای باید تازه‌دم باشد. بهترین چای ، چای ایرانی است. بهتر است چای را كمرنگ و ولرم سرو كنید و همراه‌ آن قند ، شكر، پولكی و كشمش نباشد. شاید شیرین‌كردن چای انرژی زیادی به بدن نرساند اما ذائقه متمایل به طعم شیرین را تقویت می‌كند و این موضوع برای بسیاری از افراد از جمله مبتلایان به دیابت سم است. از طرفی بهتر است چای را كمرنگ بنوشید تا نگرانی مربوط به جذب كلسیم، آهن و… را نداشته باشید.

اما در مورد گردو، باید گفت این ماده غذایی منبع چربی بسیار خوبی شامل اسیدهای چرب امگا3 است كه باعث كاهش التهاب می‌شود. گردو زمانی این خاصیت را دارد كه تازه باشد. اگر گردو كهنه شده باشد چربی موجود در آن نه‌تنها خاصیت ضدبیماری‌های قلبی- عروقی ندارد بلكه به دلیل پراكسیداسیون چربی آن تغییر می‌كند و برعكس خطر بروز بیماری‌های قلبی را بیشتر می‌كند. گردوی تازه یعنی گردویی که در عرض یك هفته از غلاف خارج شده باشد. پس بهتر است گردو را با پوست بخرید و هر هفته تعدادی را شكسته و مصرف كنید.

غیر از این می‌توان یك عدد خرما و مقداری عسل هم به صبحانه اضافه كرد زیرا افزایش انسولین به هضم و جذب بهتر غذا كمك می‌كند. البته این موضوع را به مبتلایان به دیابت یا افراد چاق توصیه نمی‌كنیم. اضافه كردن شیر هم به آنچه در صبحانه میل می‌شود، خوب است البته به شرطی كه چای حذف شود زیرا اگر شیر و چای را با هم مصرف كنید، كلسیم شیر جذب نخواهد شد.

كسانی كه شیر و كیك می‌خورند یا اهل خوردن بیسكویت و چای هستند یا كیك و آبمیوه می‌خورند اصلا صبحانه خوبی نمی‌خورند. این افراد بیشتر كربوهیدرات دریافت می‌كنند و پروتئین نمی‌گیرند. خوردن بیسكویت سبوس‌دار با چای، تنها باعث بالارفتن قندخون و افت شدید آن قبل از ناهار می‌شود كه فرد را بسیار گرسنه می‌كند.

در مورد جایگزین کردن آبمیوه با چایی باید بگوئیم اگر خودمان آبمیوه را تهیه کنیم برای كسانی كه دیابت ندارند، اشكالی ندارد اما استفاده از آبمیوه‌های صنعتی اصلا توصیه نمی‌شود، زیرا قند بسیار بالایی دارند و به سرعت جذب می‌شوند و قندخون را به شدت بالا می‌برند و بعد ناگهان پایین می‌آورند و در طولانی‌مدت مقاومت بدن به انسولین را بالا می‌برند و خطر ابتلا به بیماری‌هایی مثل دیابت را افزایش می‌دهند.

باید بدانید که دیر بلندشدن از خواب اصلا توصیه نمی‌شود زیرا احتمال چاقی و بیماری‌های قلبی ، عروقی را در فرد افزایش می‌دهد. كسانی كه صبح زود از خواب بیدار می‌شوند باید صبحانه را كامل مصرف كنند اما فردی که دیرتر از معمول بیدار می‌شود، بهتر است صبحانه سبك‌تر بخورد تا بتواند ناهار را به موقع میل كند. خوردن صبحانه به طور كامل و جایگزین‌كردن ناهار با وعده‌های سبك یا میوه در صورتی كه یك بار در هفته باشد اشكالی ندارد اما در كل توصیه نمی‌شود فرد از ساعت 9 به بعد صبحانه كامل بخورد. اگر فردی در این ساعت از خواب برمی‌خیزد باید به دنبال مصرف یك میان‌‌وعده باشد تا ناهار را به موقع و كامل بخورد. بهترین ساعت صرف صبحانه ساعت 7 صبح است. اگر فردی قبل از این ساعت صبحانه می‌خورد باید آن را كامل‌تر و اگر فردی بعد از این ساعت صبحانه می‌خورد، بهتر است آن را سبك‌تر میل کند.

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می گردد:

صبحانه‌ای مقوی و گوارا با عسل و پرتقال

خواص عسل ۶۲ خواص عسل مفید برای سلامتی که حتما باید بدانید